Tradiční běh z kopce za sýrem na Cooper’s Hill u Gloucesteru

Blízko Gloucesteru u čtvrti Brockworth je kopec Cooper’s Hill, kde se konají každý rok jedny z nejbizarnějších a nejnebezpečnějších závodů na světě. Letos jsme se na tuto událost, která se jmenuje Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake a proběhla 29.5. 2024, šli také podívat. Jako každý rok byli připraveni zdravotníci a o různá větší či menší zranění nebyla nouze.

Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake má v Anglii dlouholetou tradici. První písemná zmínka pochází z roku 1826 a místní tvrdí, že závod se koná už alespoň 600 let. Akci pořádají místní obyvatelé, ale v posledních desetiletích se jí účastní soutěžící z celého světa. Na závody je vstup zdarma. A na vlastní nebezpečí.

Cheese-roll

Jak závod Cheese-Roll probíhá?

Závod se koná na příkrém kopci, který je asi 183m dlouhý a má sklon 50% (na dvě jednotky délky připadá jedna jednotka výšky). Je skoro nemožné z kopce seběhnout bez pádu. A o to právě jde. Z vršku kopce se pustí kulatý sýr double gloucester o váze 7-9 liber (3 – 4kg) a závodníci se valí v kotrmelcích za ním. Ve spodní části kopce se sýr kutálí rychlostí až 70mph (113km/hod). Rekord v nejrychlejším seběhu drží podle Guinessovy knihy rekordů Cooper Cummings z USA, který seběhl v roce 2023 kopec za 13 sekund.

Cílem je buď doběhnout a chytit sýr, nebo proběhnout cílovou čárou dole jako první. Chytit sýr, který se vypouští z kopce jednu vteřinu před závodníky, je skoro nemožné, proto zpravidla vyhraje ten, kdo doběhne dolů jako první.

Protože někteří závodící „běží“ z kopce rychleji než Usain Bolt, čekají dole pod kopcem členové místního ruggbyového týmu, kteří zastavují dobíhající závodníky a chytají valící se sýr, aby nezranil přihlížející.

Příprava na seběh z Cooper's Hill
Jeden ze závodníků se připravuje na seběh

Zranění při závodu

Do roku 2012 se závod organizoval oficiálně. V pozdějších letech byl oficiálně zrušen kvůli vysokému riziku zranění, přesto se závod dále organizuje neoficiálně. Kopec je nejen příkrý, ale také jsou v něm velké hrboly a díry. Menší nebo větší zranění jsou téměř nevyhnutelná. V roce 2023 například závod v kategorii žen vyhrála Delaney Irving z Britské Kolumbie v Kanadě. Za cílovou čáru ale spadla v bezvědomí. Cenu v podobě sýra si přebrala až později, když se z bezvědomí probrala.

V roce 2008 popsal jeden účastník závod takto: Dvacet mladých mužů se honí za sýrem ze srázu a padají 200 metrů dolů, kde je záchranáři seškrábnou a odvezou do nemocnice. Snažil se používat nadsázku, ale když se na závod přijedete podívat, tak zjistíte, že to ani moc nadsazené nebylo.

Abby Lampe zase o závodu řekla: Před dvěma lety si někdo zlomil nohu, takže to rozhodně není pro slabé povahy. Lidé si lámou klíční kosti. Lidé si lámou kotníky, ruce – rozhodně je to riskantní podnik.

I přes to, že závodníci vypadají jako banda sebevrahů, žádné úmrtí se za celou dobu organizování závodu ještě nekonalo.

Proč to ty lidi vlastně dělají?

Tak především je to tradice, a tradice, to je v Anglii něco posvátného. A pak je to legrace. I přes adrenalinové zážitky a zranění je při závodu velmi přátelská a veselá atmosféra. Není tam soutěživý duch jako na jiných závodech, ale spíš duch recese, hecu a odvahy.

Kromě registrovaných závodníků běhají z kopce za zvuku mocného povzbuzování i další nadšenci, kteří si chtějí běh jen vyzkoušet.

Vítězové Cooper’s Hill Cheese-Rolling v roce 2024

Letos byly 4 seběhy a 4 vítězové. Tom Kopke z Něměcka, Dylan Twiss z Austrálie, Abby Lampe z USA a Joshua Shepherd z Anglie.

Abby Lampe z USA
Dvojnásobná vítězka Abby Lampe z USA se svou trofejí – sýrem Double Gloucester

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *